Afyonkarahisar - Afyonkarahisar ili hakkında
Afyonkarahisar İli, Türkiye'nin Ege Bölgesi'nde İç Batı Anadolu kısmında yer alan bir ilidir.
Coğrafya Merkez nufusu:180.000'dir.TOPLAM NÜFUS 960,000'DİR. Gelişmekte olan bir ildir.Türkiye Cumhuriyetinin 81 ilinden biri olan Afyonkarahisar ili,
Anadolu yarımadasının batıya yakın ortasında ve Ege Bölgesinin iç
kesiminde yer alır. İç Anadolu yaylasının Ege kıyılarına açılan bir
eşiği, bir
geçidi durumundadır. Çevresinde Eskişehir, Konya, Isparta, Denizli,
Uşak ve Kütahya illeri bulunur. Kuzey Doğudan Güney Batıya uzandıkça
alçalan ovaları ile hem Orta Anadolu'dan ve hem de Ege Bölgesinden
sayılır. En Kuzeyde Eskişehir sınırından, en Güneyde Denizli sınırına
kadar Kuzey Doğudan Güney Batıya uzunluğu 210 kilometredir. Eni ise
Kütahya sınırından Isparta sınırına kadar Kuzey Batıdan Güney Doğuya
112 kilometredir. Denizli'ye doğru incelerek eni 20 kilometreye kadar
düşer, bir parça halindedir.
İlin diğer komşu illerle sınırları; Eskişehir ile 12, Konya ile 96,
Isparta ile 152, Denizli ile 128, Uşak ile 48 ve Kütahya ile 48
kilometre olup, sınırlarının toplam uzunluğu 616 kilometredir.
İLDE AYRICA NATONUN 2. TÜRKİYENİN EN BÜYÜK ASKERİ HAVAALANI
VARDIR.BU HAVAALANI SİVİL UÇUŞLARA AÇILMA İSTEGİNE NATONUN EN BÜYÜK
HAVAALANLARINDAN OLDUGU İÇİN RET CEVABI GELMİŞTİR KÜTAHYA VE UŞAK IN
HAVAALANLARI ATIL DURUMDA VE HİÇ BİR SEFER YAPILMADIGI İÇİN
AFYONKARAHİSARIN TURİZM VE TİCARET POTANSİYELİ ÜZERİNE BÖLGE HAVA ALANI
YAPILMAKTADIR..
Kısa tarihçe Bilindiği kadarıyla ilk olarak Hitit egemenliğinde olan
Afyonkarahisar toprakları, sonra sırası ile Frigya ve Lidya
egemenliğine geçti.[1] Daha sonra M.Ö. 6 yüzyılda Pers egemenliğine giren Afyonkarahisar'ı Büyük İskender
fethetti. Onun ölümünden sonra Selevkos ve Bergama Krallıkları'nın
egemenliğine giren topraklar, daha sonra Roma İmparatorluğu
topraklarına katıldı. Malazgirt Savaşından sonra Sultan I. Mesut'un
emri ile Akronium Kalesi'nin eteklerine Karaşar Türkleri yerleşmiş ve
daha sonra kaleye
Karahisar adı verilmiştir. Karahisar ve yöresi, Selçuklu Veziri Sahip Ata Fahrettin Ali'nin "Sahip" unvanı nedeniyle "
Karahisar-ı Sahip"
olarak anılmıştır. Karahisar-ı Sahip "Vezirin Karahisarı" anlamına
gelmektedir. Kutalmışoğlu Süleyman Şah'ın fethiyle ilk kez Türk
egemenliğine giren topraklar, 1. Haçlı Seferi sırasındaki Hristiyan
egemenliğininden sonra Alaaddin Keykubat
tarafından yeniden Türk yönetimine alındı. 13. yüzyılda
Germiyanoğullları'nın egemenliğinde olan bölge, sonra Osmanlı
İmparatorluğu yönetimine girdi.
Yüzey şekilleri Dağlar
- Ağın Dağı, 1808 m.
- Ahır Dağı, 1940 m.
- Akdağ, 2343 m.
- Emir Dağları, 2281 m.
- İlbulak Dağı, 1570 m.
- Kasım Dağı, 1587 m.
- Kirseli Dağı, 1575 m.
- Kızılçal Dağı, 1601 m.
- Kumalar Dağı’ 2247 m.
- Paşa Dağı, 1595 m.
- Sultan Dağları, 2610 m.
- asardagi bayat 1400 m
- eyerlidagi bayat 1350 m
Akarsu ve Göller Akarsular
- Akarçay Nehri
- Aksu Deresi (Araplı deresi)
- Seyitler Çayı
- Çayözü Deresi
- Kali Çayı
- Çay Deresi
Göller
- Akşehir Gölü
- Eber Gölü
- Karamık Gölü (Bataklığı)
- Acı Göl
- Işıklı Gölü
- Emre Gölü ve Selevir, Seyyidler, Karakuyu ve Döğer göletleri.
Havzalar İklim Sıcaklık Afyonkarahisar ili
içerisinde bulunan hava bilgisi istasyonlarının uzun yıllık verilerine
göre yıllık ortalama sıcaklık 11.1 °C dir. En soğuk ay olan Ocak ayında
ortalama sıcaklık 0.2 °C dir. En sıcak ay olan Temmuz ayında ise
ortalama sıcaklık değeri45.1 °C dir.
Yağış Afyonkarahisar ili
İç Anadolu Karasal İklim bölgesinde yer alması nedeniyle bu yağış
düzeninin etkileri altında bulunmaktadır ve ilde yıllık yağış
ortalaması 407 mm dir.
EkonomiAfyonun Temel sanayi ürünleri Mermer ve gıda üzerinedir. Mermer ve
Traverten taşında Dünyanın önde gelen Üreticilerindendir Afyon sanayisi.
Et tavuk ve yumurtacılık'ta son derece gelişmiştir. Türkiye Et ve yumurta borsasına yön vermektedir.
Türkiye içinde ise Afyon deyince akıla şu ürün ve nesneler gelir:
Kaymak: En iyi Kaymak, Manda sütünden elde edilir. Ancak
günümüzde pek bulunmamaktadır ve inek sütünden imal edilmektedir.
Sucuk: Afyon sucuğu Kayseri sucuğundan lezzet bakımından daha
farklıdır. Türkiye çağında 4-5 ulusal markası vardır. Lokum: Afyonun
lokumu her damak zevkine hitap eden tiplerde üretilir. Özellikle
Kaymaklı lokumu son derece popülerdir. Afyon ev ekmeği: Patates ezmesi
ilave edilen meşhur ev ekmeği, 1 haftalık dayanma süresi ile çok
sevilen ve besleme değeri normal ekmeklerden daha yüksek olan bir ekmek türüdür. Ekmek kadayıfı: Afyon orijinli bir tatlı türü olup, tüm Türkiyede sevilerek yenen bir
tatlı türüdür. Özellikle Süt kaymağı ile beraber yenilmesi tercih
edilmektedir. Şuhut Patatesi: Şuhut bölgesinde sınırlı miktarda yetişen
bir tür tatlı patetesi ile, Türkiyenin her yerinde aranan ve tercih edilen değerli bir patates türüdür.